lauantai 18. helmikuuta 2017

Vadelma-karpalopirtelö


Viime kesän vadelmasato oli sen verran runsas, että vadelmapurkkeja löytyy pakastimesta vieläkin. Meillä vadelmia syödään eniten sellaisenaan, jogurtin seassa sekä erilaisissa pirtelöissä. Tämä vadelma-karpalopirtelö on varsin raikas nautittavaksi esimerkiksi aamupalalla tai brunssilla.

Pirtelöön tarvitset:

3 dl karpalomehua
1 dl appelsiinimehua
150 g vadelmia
1 rkl sitruunamehua 
 
Sekoita ainekset tehosekoittimessa ja nauti!


torstai 16. helmikuuta 2017

Mökin sisustusta viiime kesältä



Huomasin, että tämän blogin puolella en ole tullutkaan esitelleeksi mökkimme sisäpuolta sen kummemmin remontin valmistumisen jälkeen. Ehkäpä nyt olisikin siis sopiva hetki kurkata, millaiseksi mökin sisustus remontin jälkeen muotoutui.

Mökin tyhjentäminen remonttia varten oli hyvä tilaisuus vähentää sinne kertyneen rojun ja tavaran määrää reilulla kädellä ja loppukesästä mökin sisustus olikin varsin minimalistinen. Kovin olin ilahtunut huomatessani, että keittiötason kaapit, sekä yksi avohylly ja sininen kaappi riittävät mainiosti säilytystilaksi ns. sisätavaroille. Puutarhavälineet ym. löytyvät ulkovarastosta kuten ennenkin. Remontin jälkeen mökkiin kulkeutui takaisin osa sen vanhoista kalusteista, kuten hylly, kaappi ja sänky. Ruokapöydän ja tuoleja ostin viime keväänä Torista. Näiden lisäksi mökille tuotiin vanhoja huonekaluja myös meiltä kotoa. Kokonaan uusia hankintoja oli vain tuo harmaavalkokuvioinen matto.

Uutuuttaan loistava ja valkoinen mökki oli niin ihana, että viime kesänä värien käyttäminen oli varsin vähäistä, mutta uskon, että sisätiloihin kulkeutuu hiljalleen enemmän väriä nyt ensi kesänä. Toisaalta mökin valkeus ja avaruus ovat mukava kontrasti puutarhan vehreälle vihreydelle ja sen väreille.

Mökin väreistä yllättäjä on tuo sininen. Naulakon ja kaapin maalaamista harkitsin useampaan kertaan, kunnes jotenkin tykästyin naulakon värisävyyn ja kaapin kuluneisuuteen niin paljon, että ne saivat jäädä sellaisiksi.






torstai 9. helmikuuta 2017

Ensimmäiset siementilaukset


Kuten edellisessä postauksessa mainitsinkin, niin kevään ensimmäiset siemenet on jo hankittu. Toistaiseksi keskityin yksinomaan kukkiin ja verkkokaupoista tilaukseen lähti yksivuotisten kesäkukkien lisäksi myös perennansiemeniä. Jälkimmäisiä saisikin ruveta kylvämään jo tämän kuun aikana, jos haluaa perennoiden kukkivan jo tänä vuonna.

Edellyttäen tietenkin, että idätys ja taimien kasvatus onnistuu. Voi nimittäin olla, että lähden tässä perennanprojektissani liikkeelle turhan kunnianhimoisesti. Aikaisempien vuosien idätykset kun ovat onnistuneet vähän niin ja näin. Mutta yrittänyttä ei laiteta, virheistä oppii jne. Kovin toiveikkaita täällä silti ollaan, että kesän korvalla perennapenkkiin voisi istuttaa itse kasvatettuja taimia.

Tilauksia tehdessä sain myös ensikokemuksia kahdesta eri siemeniä myyvästä verkkokaupasta. Nämä olivat Siemenkauppa.com ja Exotic Garden (ruotsalaisen Impectan suomalainen pikkusisar). Kummastakin putiikista minulle jäi varsin positiivinen kuva. Tilauksen tekeminen oli helppoa ja siemenet kolahtivat alas omasta postiluukusta muutaman arkipäivän kuluttua. Exotic Gardenin siemenpussien tekstit olivat ruotsiksi, mutta tilauksen mukana seurasivat varsin yksityiskohtaiset suomenkieliset hoito- ja idätysohjeet, joista varsinkin minun kaltaiseni aloittelija on kiitollinen.

Mitäkö sitten tilasin? Isoköynnöskrassia, tuoksuhernettä (Royal Mix), isosamettikukkaa (Vanilla F1) ja pioniunikon siemeniä. Perennakokeiluun pääsevät tarhasalkoruusu (Chater´s Double seos sekä Aubade), kiiltomalva (Purple Satin), tarhaidänunikko (Queen Alexandra) ja jaloakileija (F1 Songbird Bluebird).


tiistai 7. helmikuuta 2017

Puutarhainspiraatiota Kööpenhaminasta



Ulkona on mitä ihanin helmikuinen talvisää, mutta meikäläinen on nähnyt vain kukkasia kohta viikon ajan. Jostain se vain yhtäkkiä iski, hirveä hinku suunnitella kevään kylvöksiä, kasvimaata ja puutarhaa. Siementilauksia on tehty useampaan paikkaan, kirjastosta on varattu kasa puutarhakirjoja, netistä on etsitty idätysvinkkejä ja ensi kesään liittyviä ideoita on rustailtu muistikirjaan lähes päivittäin. Enpä ole koskaan aikaisemmin kokenut mitään tällaista. Olo on kuin uudella mökinomistajalla.

Tässä siis pieni annos kukkaloistoa myös teidän talviseen päiväänne. Majoittauduimme viime kesän Kööpenhaminan reissullamme ihanassa Airbnb:n kautta löytämässämme asunnossa ja saimme kaupan päälle nauttia taloon kuuluvasta, asukkaiden yhteiskäytössä olevasta pihapiiristä. Puutarha oli juuri sopivan rönsyilevä ja huoleton minun makuuni ja siitä tulikin räpsittyä kuvia useaan otteeseen. Tuolla matkalla pihamme lisäksi lähes joka puolella muuallakin talojen seinänvieruksilla kukkineet salkoruusut (esim. ylimmässä kuvassa etualalla) ihastuttivat niin suuressa määrin, että ainakin juuri noiden kukkasten siemeniä tässä jo kovasti odotellaan saapuvaksi postiluukusta.



torstai 2. helmikuuta 2017

Kaipaus kesään



Suomalaisen mieli on ihmeellinen. Se aistii heti, että päivä on tänään muutamaa minuuttia pidempi kuin eilen. Että pakkasaurinko kertoo keväästä toisin kuin tismalleen sama valoilmiö vielä jokunen viikko sitten. Että vaikka kalenterissa lukee vasta tammikuu, niin nyt voi jo suunnitella, mitä sitä tänä keväänä oikein kylväisi. Sillä kyllä vain. Ainahan se on mielessä ja varsinkin nyt, kun ensimmäiset merkit tulevasta jo selvästi huomaa. Kevät. Ja kesä.

Muiden kesään liittyvien suunnitelmien ohessa myös mökki pyörii jo mielessä. Kaipaus vehreyteen, lämpöön, aamukasteesta kosteisiin aamuihin, aurinkoisiin päiviin ja valoisiin iltoihin on kova. Jopa puutarhatöitä ajattelee haikeudella ja uudella innolla. Samalla jo kutkuttaa ajatus kokonaisesta mökkikesästä, viime vuonna se tuntui remontin vuoksi alkavan kunnolla vasta heinäkuussa.